Stare powiedzenie mówi: ludzie kupują oczami! To właśnie zdjęcie przyciąga uwagę, dostarcza informacji o produkcie i wreszcie – wpływa na decyzje o zakupie. To jeden z tych elementów sklepu internetowego, bez którego sprzedaż nie ma najmniejszych szans, w zasadzie w każdej branży. Jak przygotować dobre zdjęcie?
Jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi w e-commerce jest sprzedaż artykułów spożywczych. Nie bez znaczenia był okres pandemii i obowiązkowe lockdowny, które zmusiły właścicieli restauracji, piekarni czy małych sklepików do szukania dodatkowego kanału dotarcia do klientów. Powodzenie biznesu zależało od uzyskania uwagi konsumentów - było to możliwe także dzięki zdjęciom.
Wbrew obawom, fotografia kulinarna nie musi oznaczać zatrudnienia profesjonalnego fotografa czy konieczności zakupu wysokiej jakości sprzętu. Dobre zdjęcie można uzyskać korzystając ze zwykłego smartfona.
Dlaczego dobre zdjęcia produktowe są takie ważne?
Zdjęcia produktów pełnią wiele ważnych funkcji, które łączy wspólny cel: sprzedaż.
W jaki sposób robić zdjęcia jedzenia?
1. Jedzenie należy odpowiednio ułożyć, tak, by zaprezentować jego najlepsze cechy. Jeśli fotografujemy np. danie obiadowe – dobrze jest dobrać uzupełniające się z produktem: powierzchnię, tło i sztućce. Element, który chcemy sfotografować powinien być na środku talerza. Dla nadania lekkości ujęciu należy zostawić miejsce na krawędziach.
O czym warto jeszcze pamiętać?
2. Zatroszcz się o odpowiednie oświetlenie. Światło powinno być z boku, a nie z przodu. Najlepiej używać naturalnego, miękkiego światła. Staraj się wyeliminować ostre cienie.
O czym warto jeszcze pamiętać?
3. Eksperymentuj z kadrowaniem. Spróbuj fotografować produkt pod różnymi kątami. Sięgnij po cieplejsze kolory, które wypadają bardziej realistycznie. Pobaw się głębią ostrości, aby skupić się na najbardziej apetycznych aspektach zdjęcia.
O czym warto jeszcze pamiętać?
4. Edytuj zdjęcia jedzenia jak profesjonalista. Jeśli trzeba wyostrz obraz, dostosuj balans bieli, aby wydobyć ciepłe bary. Zwiększ kontrast, jasność i nasycenie, ale tylko nieznacznie by nie przejaskrawić obrazu produktu.
O czym warto jeszcze pamiętać?
5. Bądź kreatywny. Dla ciekawego ujęcia warto łamać zasady. Unikalny kąt, perspektywa, paleta kolorów lub kompozycja mogą sprawić, że zdjęcia jedzenia będą się wyróżniać.